Terug

"Proef de grassige olijfolie uit Sicilië en je ziet de insalata Caprese voor je."

Judith van Unen

December 2023

blog_header1.png

Hoe heb jij je eigen smaak voor olie ontwikkeld?

Door heel veel te ruiken en te proeven, overal waar ik maar kan proef ik olijfolie. Om nog beter te kunnen proeven heb ik bij de O.N.A.O.O (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva) in Imperia, Italië een opleiding tot ‘proever’ (assaggiatore) gevolgd.

Daarmee ben ik toegelaten tot de lijst van officiële olijfolie proevers. Bovendien ben ik naast importeur bij Meeuwig ook mede- eigenaar van de Oliewinkel in Amsterdam.

Tip; proef de olie lekker zonder brood, want ook dat maakt het wel lekkerder

maar ook verwarrender.

 

Wat is het grootste misverstand over olijfolie?

Dat je niet mag bakken in extra vergine olijfolie! Dat mag zeker wel. Echter verlies je bij verhitting de juist zo gezonde voedingsstoffen die extra vergine olijfolie bevat. Wij adviseren om te bakken in geraffineerde olijfolie en verkopen die van Ybarra.

Die komt uit de buurt van Sevilla. In een industrieel proces wordt de olie van geur, kleur en smaak ontdaan. Deze olie wordt dan meestal nog met een percentage ‘extra vierge’ op smaak gebracht en mag dan ‘olive oil’, ‘pure olive oil’ heten. Deze neutrale olijfolie is erg geschikt om in te koken en te frituren. Deze olijfolie is goedkoper dan de extra vergine olijfolie.

 

Wat is jouw favoriete olie in het assortiment en waarom?

Ik gebruik vaak de olijfolie uit Foggia. Die vind ik lekker, omdat de smaak groen, fris en peperig is. Van de geur alleen al word ik gelukkig. Maar ik heb ook altijd de Spaanse Tarragona in mijn keuken, omdat deze lekker romig is. Die gebruik ik vaak om een dressing te maken die weer niet te heftig is. Probeer ook eens een Hollandse nieuwe met een scheut knalgroene olijfolie uit Toscane en zwarte peper! En uiteraard olijfolie uit Ligurië gebruik je voor je pasta pesto. Of een bolletje vanille ijs, met een scheut olijfolie en een snuf zout! Nom nom nom.

 

In welke olie dip jij het liefst jouw stokbroodje? 

De olijfolie uit Umbrië, die is lekker stevig.

 

Met welke olijfolie maak je het liefst je sla aan?

Als ik een kruidige sla eet, dan ook graag met een Italiaanse groene peperige olijfolie, maar bij een gewone krop sla vind ik de Spaanse Tarragona of de olijfolie uit Lesbos het lekkerst.

Weersomstandigheden, grond, ligging, ras en ook het moment van plukken maken dat elke olijfolie anders smaakt. Heel grofweg kan je zeggen dat Italiaanse olie wat groener en plantaardiger smaakt en dat Spaanse olijfolie wat voller en vleziger is. De smaak van olie blijkt altijd prachtig te passen bij de keuken van het gebied van herkomst. Proef de grassige olijfolie uit Sicilië en je ziet de insalata Caprese voor je. De romige Tarragona is weer heerlijk over je Spaanse tortilla. Het is makkelijk en leuk de verschillen tussen de meerdere olijfolien te proeven.

 

Waarom is sommige olijfolie in de supermarkt veel goedkoper dat de olijfolie die jij verkoopt? 

Meeuwig verkoopt ‘extra vierge olijfolie’. Vaak is wat de supermarkt verkoopt geen extra vierge olijfolie. Maar juist geraffineerde olijfolie waar ik het eerder over had. Meeuwig koopt olijfolie van relatief kleine producenten. Deze zijn vaak meer uitgesproken van smaak doordat er minder wordt gemengd. De olieproducenten selecteren wij op specifieke kenmerken van de olijfolie van hun streek. Doordat wij de boeren bezoeken en regelmatig spreken onderhouden wij een zeer persoonlijke relatie waardoor de kwaliteit van het product kan worden gewaarborgd.

 

In welke olijfolie marineer jij het liefste een mooi stukje vlees? 

Ik adviseer de Spaanse Tarragona of de olijfolie uit Sicilië hiervoor.

 

In welke olijfolie bak jij een lekker visje? 

De Spaanse Ybarra, die kan goed heet worden. Daardoor krijg je een lekkere knapperige korst. 

 

Laat elke olijfolie zich goed combineren met elke azijn? 

Ik gebruik juist bij een groene peperige olijfolie graag met een zoete vijgenazijn. Een milde olijfolie juist weer met een zuurdere wijn of sherry azijn.

 

Bak jij altijd in olie? Of gebruik je soms toch nog boter? En zo ja, waarom? 

Ik bak eigenlijk altijd in olie. Om een saus of een puree af te maken smelt ik nog wel eens een klont boter door een saus, dat is wat mij betreft altijd een goed idee.